Kara Ayı: Kuzey Amerika'nın 'sahibi'

Kara Ayı: Kuzey Amerika'nın 'sahibi'

Kuzey Amerika'daki ayılar olduğunu söyleseler de, ünlü bozkırları hayal etseler de, gerçek şu ki bu enlemlerde yaşayan o değil. Ve bölgenin 'sahibi' siyah ayıdır. Aşağıdaki makalede onun hakkında her şeyi anlatıyoruz.

Amerikan kara ayısının özellikleri ve habitatı

Bu etçil memeli, Kuzey Amerika'daki en yaygın memelidir. Kanada ve Alaska'dan Meksika'ya kadar bulunabilir. İyi yiyecekler bulabileceğiniz ve mağaralar ve ağaçlar arasında saklanacağı ormanları ve dağları tercih ediyor.

Adından da anlaşılacağı gibi, siyah ayı Kahverengi veya kırmızımsı olan burun haricinde vücudun büyük kısmında koyu renkli kürk vardır.. Bazı örnekler kahverengi, tarçınlı veya çikolatalı saçlara, özellikle de Batı ABD'de yaşayanlara sahip olabilir. Yosemite, Yellowstone veya Büyük Smoky Dağları gibi birçok milli parkta 500 kişiye kadar nüfusu bulabiliriz.

Her sene saçlarını tutuyor ve kalın tenleri onu böcek ısırıklarından koruyor.. Dişiler, erkeklere göre daha küçük ve daha incedir, ancak iki metreye kadar uzunluğa sahip olabilir ve ortalama olarak 150 kilo ağırlığındadır.

Gözleri küçüktür ve vizyonu çok iyi değildir, renkleri ayırt edebilmesine rağmen, hem koku hissi hem de kulak oldukça gelişmiştir. Uzun burnu, ağaçların, yaprakların ve dalların arasında yiyecek almasını sağlar.

Kara ayının alışkanlıkları, beslenmesi ve yeniden üretimi

Diğer ayıların aksine, Amerikan siyahı 'katı' bir şekilde uyuşmuyor, ancak sonbaharda biriken yağlar üzerinde yaşarken kış boyunca uyuşukluk halinde kalıyor … Mağaranıza saklanmadan önce günde 20.000 kalori ve birkaç litre su yiyebilirsiniz!

Soğuk aylar bitince, ışığa ve güneşin sıcaklığına ulaşmak için vadilere ve ortalama irtifalara doğru ilerler. Yaz ilerledikçe, kendinizi yüksek sıcaklıklardan koruyabileceğiniz ormanları seçin.

Yemek gelince, her ne kadar omnivordur Genellikle sebze, çilek, meşe palamudu, çimenler, meyveler ve otlar tüketir. Ayrıca uzun burnuyla yakaladığı ve yakaladığı karıncaları, termitleri, arıları veya eşek arıları da tüketir. O balın büyük bir hayranı ve yaz boyunca tam atlamada somon avlamak için nehirlere yaklaşıyor.

Bu ayı harika bir yüzücüdür ve etkileyici bir çeviklikle ağaçlara tırmanabilir. Bu şekilde, esas olarak insan tarafından avlanmanın tehlikelerinden kaçar. Buna ek olarak, iki arka ayak üzerinde yürümeye ya da dinlenmek için kayaya, gövdeye ya da taşa oturabilme özelliğine sahiptir.

Kara ayısı neredeyse tüm yıl yalnızÇok fazla yiyecek bulunan bölgelerde, ısı ve üreme döneminde ve anne yavrulara baktığı zaman (erkek bu görevlere katılmaz) ara sıra sporadik karşılaşmalar dışında.

Çiftleşme mayıs ve haziran ayları arasında gerçekleşir ve hamilelik yaklaşık yedi ay sürer, ancak çiftleşmeden hemen sonra başlamaz. Dişiler ovülün gecikmiş implantasyonunu yaparlar, böylece doğumlar sonbaharda meydana gelir.

Her çöp, saçsız, kör ve yaklaşık 350 gram ağırlığında doğmuş bir veya iki yavrudan oluşur. Annem onları sekiz ay boyunca oturuyor ve oradan avlanmayı öğrenmek için yuvadan ayrılıyor., iyi bir yuva al ve avcılardan kaç (kurt, puma ve boz ayı dahil).

Anneleri bir buçuk yıl ya da hayatta kalmalarının bağlı olacağı tüm maternal dersleri “geçtikten” sonra terk ederler.

Like this post? Please share to your friends:
Bir cevap yazın

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: